ŠTA JE ZAISTA POTREBNO PONETI U PORODILIŠTE(za bebu)?

Kada se pakujete za porodilište, uvek razmišljate o tome šta je potrebno vama. Ja, iskreno, nisam uopšte razmišljala o tome šta mi treba za bebu jer sam čula da u mom porodilištu ima svega. Bila sam u fazonu kada se porodim doneće mi pelene i maramice, samo to mi treba. Onda je bila frka i panika da mi donesu sve jer čim su mi doneli bebu, nekoliko sati od porođaja, trebalo je da se presvuče, a ja nisam imala pelene. Iskreno, bilo me je baš sramota. Zato ću sledeći put pelene poneti sa sobom, kao i sve ostalo sa spiska koji možete ovde pronaći.

P.S. OVAJ SPISAK SE ODNOSI NA PORODILIŠTE KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ, KAO I DRUGA PORODILIŠTA GDE JE BABY FRIENDLY PROGRAM. DOBRO SE RASPITAJTE DA LI JE ZA VAŠE PORODILIŠTE POTREBNO PONETI JOŠ NEŠTO, ILI SU NEKE STVARI VIŠAK.

Dakle, ovo je spisak šta treba spakovati u drugu kesu/torbu za porodilište (pored one koju ćete spremiti za vas):

 • Malo pakovanje pelena – Newborn, 1 ili Mini (svake imaju drugačiji naziv). One imaju oko 20 komada u pakovanju i sasvim su dovoljne za vreme provedeno u porodilištu. Moj vam je savet da ih kupite i spakujete u kesu koju ćete ili poneti sa sobom ili će ih tata doneti čim se porodite. I kupite ih vi, one koje vi želite. Meni su doneli i pogrešan broj i pogrešne pelene. I osim ako vam beba bude baš velika, nema potrebe da uzimate dvojku, najmanji broj će biti sasvim ok. Moja beba je imala 4240gr i dvojka mu je bila velika.
 • Pakovanje vlažnih maramica – Skoro svaki put kada se ukaki bebu sam prala, ali nije uvek bilo potrebe da se pere. Umorna, nenaspavana, sa bolovima, ako sam mogla da ne proživljavam taj stres da moje tek rođeno dete sama operem (sve one koje su prvi put mame će me razumeti) posegnula sam za maramicama. I ne slušajte one priče da su vlažne maramice zlo, one su često spas.
 • Vlažna krema za “pelenski” predeo (pavlovićeva npr.) – Sami izaberite koju ćete, neophodna je.
 • Peškir za bebu – Kada je operete, da je ne biste brisali tetra pelenom kao blesava ja.
 • Nekoliko tetra pelena – Bolnica u kojoj sam se ja porađala ima tetra pelene, ali ta jedna dnevno koju dobijem mi nije bila dovoljna. Sledeći put ću poneti nekoliko, uvek su potrebne.
 • Duda – Neke mame ne žele svojim bebama da daju dude, i ja to poštujem. Ali ovim putem bih se zahvalila lepoj pedijatrijskoj sestri čijeg imena se ne sećam, što mi je u pola noći donela dudu da dam bebi. Tu noć sam lakše preživela. Sutradan su mi doneli dudu a ja ću je sledeći put spakovati.
 • Benkice – U porodilištu bebi obuku benkicu svako jutro, a tetra pelenu zavežu kao suknju. Ako se beba isprlja iz nekog razloga, u nekim porodilištima vam neće dati novu benkicu za bebu(jer nažalost nemaju, nije da ne žele), tako da treba da ponesete i neku svoju, za svaki slučaj.
 • Pamučne rukavice za bebu – Bebe imaju jako oštre nokte i ako ne želite da vam se beba od rođenja grebe, obavezno ih ponesite.
 • U nekim porodilištima je potrebno poneti i čarapice, zeke, kapice. Dobro se raspitajte.

Za izlazak iz porodilišta:

 • Odeća za bebu – U zavisnosti od godišnjeg doba, ali uglavnom su to neka zeka sa bodićem, ispod nje benkica ili bodić na duge ili kratke rukave, kapica, rukavice.
 • Pelena za jednokratnu upotrebu – Verovatno će vam ostati od onih koje budete koristili. U nekim porodilištima ovo nije potrebno, pa treba istu da ponesete za izlazak.
 • Tetra i švedska pelena – U nekim porodilištima kažu da se široki povoj više ne nosi i bebama ih ne stavljaju. Neki pedijatri kažu da je obavezno nositi ga do 6 meseci, neki da ne treba da se nosi uopšte dok neki kažu da se nosi do prvog ultrazvuka a nakon toga skida. Vi ćete odlučiti kako ćete, ali moja preporuka je da ponesete i stavite bebi za izlazak kući, ali ako to i ne uradite, neće biti smak sveta.
 • Auto sedište – Svako ima svoje mišljenje, moje je da bez auto sedišta beba ne sme u auto, čak ni iz porodilišta. Auto sedišta su predviđena za prevoz bebe od prvog dana, i nemojte misliti da je njima tu neudobno. Položaj u kom leže je položaj koji je sličan onome iz stomaka, i nije potrebno ništa postavljati ispod bebe.
 • Foto aparat – Da se srećni roditelji slikaju sa bebom.

 

Ovo je moj spisak za porodilište, za bebu. Nadam se da sam barem nekome pomogla u pakovanju. Ukoliko mislite da sam nešto zaboravila, napišite u komentarima, dodaću na spisak.

Ako i zaboravite nešto da spakujete, preživećete. Doneće vam ili ćete se snaći. Ali ako se lepo spakujete izbećićete nepotrebno nerviranje i boravak u porodilištu doživeti malo prijatnije.

Ukoliko vam se sviđa ovaj tekst, ne zaboravite da podelite sa vašim drugaricama trudnicama ili onima koje planiraju decu.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.