ŠTA JE ZAISTA POTREBNO PONETI U PORODILIŠTE(za vas)? I ZAŠTO…

Kao mama bebe od četiri meseca relativno skoro sam prošla kroz pakovanje za porodilište, a zatim i trošenje svega što sam ponela, nerviranja jer sam nešto zaboravila, a posebno nerviranja jer su mi pogrešno donosili ono što sam tražila.

Kako bih nekome možda pomogla prilikom pakovanja pravim ovaj spisak za sve buduće mame. A i kada se za koju godinu, daj Bože, sledeći put budem pakovala za porodilište, ovaj tekst će mi dobro doći jer me pamćenje možda neće najbolje služiti 🙂

P.S. U OVOM TEKSTU ĆETE NAIĆI NA NEKE NE TAKO PRIJATNE STVARI ZA ČITANJE. PISAĆU O ONIM LOŠIM STRANAMA POROĐAJA KOJE SE NE SPOMINJU TOLIKO ČESTO I AKO STE GADLJIVE, ILI ČITATE SA SUPRUGOM, NEMOJTE REĆI DA VAS NISAM UPOZORILA.

P.P.S. Fotografiju zanemarite, nemam trenutno u kući sve sa spiska pa nisam mogla sve da fotografišem.:)

Dakle, ovde je spisak po kome ću se sledeći put spakovati za porodilište i malo duže objašnjenje za šta vam je šta potrebno. Ja sam se porađala u KBC Dragiša Mišović pa nešto od onoga što ću napisati možda ne važi za sva porodilišta, ali ću to u tekstu i naglasiti:

 1. Sve potrebne analize i dokumenta – Ovaj spisak se razlikuje od porodilišta do porodilišta, ali uglavnom je tu vaša lična karta, zdravstvena knjižica, uput za porodilište, poslednja krvna slika, vaginalni i cervikalni bris, krvna grupa, korpokultura itd.
 2. Mobilni telefon i punjač – Kako drugačije da obavestite sve koje želite i pošaljete slike vaše prelepe bebe?
 3. Novac – U suštini nemate gde da ga potrošite, ali možda zatreba…
 4. Mrežasti ulošci – Neophodno, u velikim količinama. Naročito kod prirodnog porađaja. Moja velika greška je što sam kupila samo 3 pakovanja i njih ponela, a nisam napravila zalihu kod kuće. Svaki dan su mi donosili još. Plus što su se nervirali što su morali da idu da ih kupuju u DM-u, jer sam ja jelte htela Vir, pošto sam na više mesta pročitala da su najbolji. Na kraju sam ih slala gde nađu najjeftinije jer se to toliko često menja, najviše u prvim danima, da nema svrhe kupovati neke određene. Baš nisam primetila da su neki posebno dobri, a koristila sam i Vir, i Boni, i one iz Lilija, i one iz Akse i one od 100 dinara iz Idee (K plus). Dakle, ponesite slobodno 3-4 pakovanja u porodilište, a kod kuće napravite zalihe od još barem 3-4 pakovanja. Kažu lako će se kupiti, ali samo one koje su skoro prošle kroz porođaj se sećaju da i nije bilo baš lako ići u prodavnicu 5-6 dana posle porođaja (ja sam se pravila hrabra i išla posle 7, sva prebledela došla kući), a suprug je ama baš svaki put kupio samo jedno pakovanje, iako sam mu rekla da treba više. Ja sam ukupno potrošila oko 15 pakovanja pa prešla na obične uloške. Ukoliko se porađate craskim rezom, drugarice kažu da mrežaste uloške koristite samo u bolnici (jer ne smete druge, barem ne u Mišoviću), a kod kuće možete odmah preći na obične.
 5. Mrežaste gaćice –  Ukoliko se prirodno porađate i imate ranu od epiziotomije moguće je da nećete moći normalno da sedite ni stojite, a kamoli nosite obične gaće. Mrežaste gaćice će vam olakšati time što će držati uloške na mestu, a vazduh će i dalje dolaziti do rane. Na više mesta sam pročitala da ne smeju da se nose mrežaste a ni bilo koje druge gaćice u bolnici. Ne znam u kojoj je to bolnici, niti kako misle da ustajete i pokrenete se sa dva uloška među nogama ako ih nemate… U Mišoviću možete da ih nosite, niko vam ništa neće reći. Jedino će sestre proći pred vizitu i reći da legnete i skinete ih, kako bi pri pregledu doktori lakše pogledali ranu time što će nekim instrumentom samo pomeriti uložak. Ja sam se hvatala za gaćice i oblačila ih kako sam videla leđa viziti, svaki put. Što se tiče količine, moje iskustvo je to da sam potrošila jedno pakovanje i tražila drugo da mi kupe i donesu. Nisu poslušali moja uputstva da mi ih kupe u DM-u, već su mi doneli neke iz Akse koje su mi bile male. Tako da vam predlažem da kupite jedno pakovanje(5kom u pakovanju), probajte kod kuće pa ako su vam OK, kupite još jedno pakovanje i ostavite ga kod kuće da vam donesu ukoliko je potrebno.
 6. Octenisept – Posle svakog vršenja male nužde nakon prirodnog porođaja verovatno ćete menjati mrežaste uloške. Moj savet je da prsnete octenisept na uložak svaki put kada ga menjate. Blago će vam rashladiti ranu i umanjiti bol, a pomoći će i da se rana ne inficira. Neki se kunu i u Rivanol, ali ja ga nisam koristila.
 7. Peškiri – Ja sam ponela samo tri, i to je bila greška. Svaki dan su mi donosili po još nekoliko i nekad mi ni to nije bilo dovoljno. Jedan sam držala na jastučnici, jer tako radim uvek kada spavam u bolnici/hotelu i sl., dok sam ostale brzo prljala. Ono što vam možda niko nije rekao je da prvih nekoliko dana rana od epiziotomije peče dok vršite malu nuždu. Ono što je meni olakšalo život ne samo u bolnici nego kasnije i kod kuće jeste da vršim malu nuždu sa vodom sa tuša usmerenoj ka intimnoj regiji. Nakon toga je potrebno osušiti se, naročito “dole”, a to često ostavlja trag na peškiru i ja ih nisam ponovo koristila.
 8. Nepromočivi podmetačiNjih ćete verovatno kupiti za bebin krevetac, a ja vam predlažem da neki ponesete sa sobom u porodilište. Nažalost, situacija u našem zdravstvu je takva da nemaju dovoljno posteljina za sve krevete, a kamoli da vam promene ukoliko ima potrebe. A verujte mi, biće potrebe. Ako ne želite šarene, mogu da se kupe i obični beli, pitajte u apoteci.
 9. Četkica i pasta za zube – Ne treba objasniti zašto…
 10. Dezodorans/stik – Ni ovo ne treba objašnjavati. Ja se ne osećam prijatno bez dezodoransa.
 11. Sapun – Ruke ćete prati non-stop…
 12. Krema za ruke – Nije neophodno, ali od trenutka kada postanete mama praćete ruke bezbroj puta dnevno. Ako ih ne hidrirate, ubrzo će biti jako suve.
 13. Labelo – Meni je neophodno, jer mi se usne jako brzo suše.
 14. Gel za tuširanje – Ako možete sa sapunom da se istuširate, nije vam neophodan.
 15. Šampon za kosu – Pošto sam ležala na patologiji trudnoće dva dana pre nego što sam se porodila, a kosu sam oprala par sati pre pucanja vodenjaka, iskoristila sam ga. Kosa je “mogla da prođe” pa je nisam opet prala.  Ali ću ga svakako opet poneti, za svaki slučaj.
 16. Fen za kosu – Nisam ga nosila, već pozajmila od trudnice u sobi pored. Sledeći put ću ga možda spremiti da mi donesu ukoliko bude potrebe.
 17. Brijač i pinceta – Ja sam ih koristila jer je bilo trenutaka kada mi je bilo i dosadno, a nisam mogla da spavam.
 18. Toalet papir – Barem jednu rolnu.
 19. Vlažne maramice – Nosićete ih i za bebu, ali trebaće i vama.
 20. Asepsol i/ili podmetači za wc šolju – Ja sam imala oba ali iskreno, nisam ni otvorila podmetače za wc šolju. Svaki put sam samo dobro isprskala wc šolju asepsolom. Doduše, nakon porođaja za malu nuždu nisam ni koristila wc šolju, ali bolje je poneti.
 21. Gumice za kosu – Usput kupite gomilu da imate i kod kuće. Kosu ćete vezivati stalno.
 22. Četka za kosu – Iako je vezana, treba je nekada i očešljati 🙂
 23. Spavaćice – U Mišoviću navodno nije potrebno poneti spavaćicu, jer ti oni daju. Ja je nisam spakovala, i zaista sam dobila jednu. Posle tri dana, usput i porođaja, ta spavaćica više nije bila za nošenje, a drugu nisam mogla da dobijem. Tada su mi moji doneli dve, obe sam vratila kući uflekane.
 24. Brushalter/Brushalter za dojilje – Ja nažalost nisam nijednog trenutka doživela to čuveno “nadolaženje mleka” posle porođaja pa nisam ni koristila brushalter za dojilje. Običan brushalter nosila nisam, osim kada sam krenula kući.
 25. Lanolin – Ja ga nisam koristila(jer nažalost nije bilo potrebe), ali žene po porodilištu sa izgriženim bradavicama kažu da je spas. U DM-u imate jako povoljan.
 26. Papuče – Kao i spavaćicu, u Mišoviću ih dobijate, ali mene su pitali da li sam imala svoje. Za ostala porodilišta koliko sam čula su takođe neophodne.
 27. Čarape – 2-3 para, ako vam bude hladno, ne porađaju se svi po najvećoj vrućini kao ja 🙂
 28. Diklofen – Ampule za injekcije i čepići. Ja sam koristila, mnogo su mi pomogli da mogu uopšte da se pokrenem. A pošto je baby friendly program u Mišoviću, mogla sam da uradim sve što je trebalo oko bebe zahvaljujući njima. Nažalost, oni nisu imali ništa što bi mi dali protiv bolova tako da kada je prestao da deluje epidural, bila je frka i panika da mi se donesu. Tako da sledeči put nosim sa sobom, pa ću ih najlakše vratiti kući ako mi ne trebaju.
 29. Flaša vode i sok – Bićete žedne kada dođete u sobu, a možda neće moći odmah da vam dođu u posetu.
 30. Keks, grisine, čokoladica – Bićete i gladne, a možda nećete odmah dobiti obrok, ili vam se neće svideti šta su vam dali.
 31. Kese – Obične, plastične. 2-3kom. Trebaće vam za svašta.
 32. Šminka – Ovo je zaista vaš izbor, ali ja sam želela barem malo pudera i maskaru da stavim pred dolazak kući. Ako ništa drugo da na slikama ne budem kao zombi.

PAKOVANJE – U zavisnosti od porodilišta, pakovaćete stvari u kofer, torbu ili velike kese. U Mišoviću ne dozvoljavaju torbe, mada su i njih devojke donosile pa ih nisu vratili kući bez da ih porode.

Pripremite još i kod kuće da vam suprug donese:

 1. Zalihu mrežastih uložaka
 2. Mrežaste gaćice
 3. Garderobu za izlazak (sa sve obućom i donjim vešom) – Da nisam sama spakovala, papuče bi zaboravio da mi donese ili gaće. (ne mogu baš kući sa mrežastim gaćicama)
 4. Pumpica za izmlazavanje – U bolnici mi možda i ne bi mnogo pomogla, ali će mi je sledeći put suprug doneti odmah posle porođaja kako bih ukoliko beba ne može da sisa iz nekog razloga sama pokušala da pokrenem laktaciju.

Eto, to je moj spisak za porodilište. Nadam se da sam barem nekome pomogla u pakovanju. Ukoliko mislite da sam nešto zaboravila, napišite u komentarima, dodaću na spisak.

Ako i zaboravite nešto da spakujete, preživećete. Doneće vam ili ćete se snaći. Ali ako se lepo spakujete izbećićete nepotrebno nerviranje i boravak u porodilištu doživeti malo prijatnije.

Ukoliko vam se sviđa ovaj tekst, ne zaboravite da podelite sa vašim drugaricama trudnicama ili onima koje planiraju decu.

DODATNI KOMENTAR:

Drugarice su mi rekle da dodam i sledeće:

Betanija(Novi Sad) – Kupatila često deli i osam žena, pa je potrebno poneti posebne papuče za kupatilo kako ne biste bose gazile posle žena koje ne razmišljaju o tome da će neko ući posle njih da se istušira. Potreban vam je i bade mantil, da ne biste šetale polugole. Kažu da su zabranjene i sve gaće, i da spavaćice moraju da budu kratkih rukava i sa dubokim kopčanjem zbog infuzija i dojenja.

 

3 thoughts on “ŠTA JE ZAISTA POTREBNO PONETI U PORODILIŠTE(za vas)? I ZAŠTO…

 1. Koliko dana si bila u porodilištu kada ti je trebalo ovoliko ulozaka, peskira, i ostalo??? Mislim da je ovo previše iskreno. Trebaju mi dve plate za sve ovo, a nisam ništa primila već 4 meseca tako da se nadam da ću, poput naših pretkinja koje 90% ovoga nisu imale, nekako da preživim. 😉

  1. Na patologiji sam ležala 2 dana, a u porodilištu 3. Pre samog porođaja sam potrošila celo pakovanje uložaka jer mi je pukao vodenjak i curkao sve vreme dok me nisu ‘stavili na sto’ i tražili su mi da ponesem uloške sa sobom.
   15 pakovanja uložaka mi je trebalo sve ukupno i kod kuće, ne samo u bolnici. Nisam mogla odmah da pređem na obične.
   A peškire svi već imamo… Nisam kupila nove za bolnicu. Koristila sam one srednje, ne velike, kojih svi imamo po 10 u kući…

   Svakako, kao što sam već napisala, žena će se poroditi i bez uložaka i peškira i preživeti porodilište. Ovaj spisak je moj savet kako da boravak tamo bude prijatniji i manje stresan a definitivno ne košta više od 2-3000rsd ukupno.

   Srećno na porođaju i neka ti beba bude živa i zdrava. To je najvažnije!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.